پروفسور حسن اکبرزاده

                                                

پروفسور حسن اکبرزاده

(ریاست مرکز تحقیقات علمی فرانسه)

پروفسور حسن اکبرزاده در تاریخ ۳ فروردین ۱۳۰۶ خورشیدی در شهر رشت به دنیا آمد.

 وی تحصیلات ابتدایی را در زادگاه خود و متوسطه را در تهران و در دبیرستان البرز به پایان رسانید، آن گاه به دانشکده علوم دانشگاه تهران راه یافت و در سال ۱۳۲۹ موفق به دریافت رتبه اول لیسانس ریاضی شد و مدال درجه یک علمی را اخذ کرد. برای ادامه تحصیل به فرانسه رفت و با توجه به شکاف عمیق میان آموزش ریاضیات در ایران و فرانسه، مجبور شد برای درک سخنرانیها، دوره کارشناسی را برای بار دوم در این کشور بگذراند. او در حین گذراندن دوره کارشناسی، تحت تعلیم پروفسور اهرسمن و پروفسور لینکروویچ که از دانشجویان پروفسور الی کارتان (معروف ترین ریاضیدان قرن بیستم) بودند، قرار گرفت. الی کارتان سالهای آخر عمر خود را صرف ایجاد هندسه ای به نام هندسه فینسلری (ریاضیدان سوییسی) کرد، که مبنایی برای نظریه نسبیت اینشتین بود. وی پس از گذراندن ریاضیات عمومی، مکانیک استدلالی، حساب جامعه و فاصله و هندسه عالی، از دانشگاه سوربن مدرک لیسانس دریافت کرد. سال بعد با دریافت گواهینامه ارشد آنالیز عالی، رساله دکترای دومی خود را در علوم ریاضی از سر گرفت و در سال ۱۹۶۱ میلادی موفق به دریافت دکترا از این دانشگاه شد. پایان نامه دکترای او در هشتاد صفحه در مجله دانشسرای عالی فرانسه منتشر گردید.

دکتر اکبرزاده پس از دریافت مدرک فوق لیسانس ریاضی در فرانسه، یک سال به مطالعه فیزیک و آثار اینشتین پرداخت و چهل سال بعد توانست مسأله ای که ذهنش را به خود مشغول کرده بود، حل کند. به نوعی از فضاهای دقیق تر و روشن تر از فضاهای ریمان[1] دست یافت که در رشته فیزیک نظری مورد استعمال فراوانی دارد.

پایان نامه دکترای پروفسور اکبرزاده اساس سیستماتیکی را برای هندسه فینسلری ایجاد کرد. پروفسور اکبرزاده عمر حرفه ای خود را صرف تحقیق درباره خواص هندسه فینسلری و رابطه نزدیک آن با علم فیزیک کرد. او به مؤسسه فرانسوی تحقیقات پایه سی‌ان‌آر‌اس پیوست و در حین زندگی شغلی، به عضویت مؤسسه داروسازی نیز در آمده، به مقام مدیر تحقیقات ارتقا یافت. وی در سپتامبر ۱۹۹۲ میلادی، از سوی مرکز تحقیقات علمی فرانسه، مدال درجه یک علمی را دریافت کرد. استاد از ماه اکتبر ۱۹۵۷ تاکنون با سمت‌های مأمور، استاد و رئیس تحقیقات در استخدام رسمی مرکز دولتی تحقیقات علمی فرانسه، لابراتوار کلژ‌دوفرانس پاریس می باشد. او همچنین مسئولیت‌هایی افتخاری نیز برعهده داشت از جمله: نظردهنده رسمی مجله معروف ریاضی آمریکا به نام « ماتماتیکال رویو» و نیز مشاور آکادمی علوم پاریس (رشته مهندسی دیفرانسیل) و عضو ریاضیدان‌های پاریس و آمریکا بود. وی تا کنون در سمینارها و کنفرانس های علمی متعددی شرکت داشته و به عنوان سخنران به کشورهای مختلفی سفر کرده است. از جمله مهمترین دستاوردهای او می‌توان به آثاری که در زمینه هندسه فینسلرین[2] منتشر کرده، اشاره نمود.

از وی بیش از چهل و هفت کتاب، مقاله و پژوهش در اروپا و آمریکا به چاپ رسیده است. آخرین مقاله او با عنوان «عمومیتی از فضاهای اینشتین» در مجله جئومتری اند فیزیکس[3] منتشر شده است. از جمله کتابهای معروف وی نیز می توان به آغازی برای هندسه فینسلرین[4] اشاره کرد. مجله الزویر اقدام به چاپ کتابی درباره کلیه کمکهای علمی وی به جهانیان نمود. کتاب او در جلد ۶۸ کتابخانه ریاضی نورث هلند موجود است.



[1] Riemann

[2] Finslerian Geometry

[3] Journal of Geometry and Physics

[4] Initiation to Global Finslerian Geometry